Την Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με την Χριστιανική θρησκεία και τους διατροφικούς κανόνες της Σαρακοστής καταναλώνεται ψάρι.

Ψάρι & κρασί λοιπόν το θέμα μας, αλλά θα ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα, ότι το ψάρι συνδυάζετε με λευκό κρασί και θα πάμε σε πιο ειδικές (και μερακλίδικες) προτάσεις.

Ψητό, τηγανητό ή βραστό. Σκέτο, με λαδολέμονο ή με ντομάτα, το ψάρι είναι μια θεία τροφή, νόστιμη, ελαφριά & διαιτητική. Και για να μην πονοκεφαλιάζετε στην προσπάθεια επιλογής του ταιριαστού κρασιού, η ομάδα του Wine Therapy προτείνει:

Τα μικρά ψαράκια για τηγάνι:  Δηλαδή μαρίδες, αθερίνες, γαύρος & σαρδέλες, ταιριάζουν απόλυτα με τo λευκό ‘’kymata’’/ Μαλαγουζιά – Αθήρι. Κομψό & αρωματικό, ανάλαφρο & παιχνιδιάρικο σε απίθανη τιμή. Τιμή φιάλης : 8,5€ 6€.
Για  κουτσομούρες & μπαρμπούνια ιδανικό το ροζέ ‘’kymata’’/ Syrah. Φινετσάτο και κομψό, που χωρίς να είναι απλοϊκό, είναι εύκολο και ευχάριστο σε ασυναγώνιστη τιμή.  Τιμή φιάλης : 6,5€  5€

kymata λευκό με αθερίνα τηγανιτή (αριστερά), kymata ροζέ με κουτσομούρα τηγανητή (δεξιά)

Ψάρια σαγανάκι με λευκές σάλτσες: Ουρίτσες & πεσκανδρίτσα θα τους ταίριαζε η ‘’ έναρξις’’/ Μαλαγουζιά. Μια Μαλαγουζιά όνειρο, γεμάτη νάζι, δροσιστική και φρουτένια από την ποικιλία ‘’σταρ’’ του Ελληνικού Αμπελώνα  και με διακρίσεις από την πρώτη  σοδειά της. Τιμή φιάλης : 10,2€  9€

Ψάρια στη σχάρα, στο φούρνο σε λαδόκολλα ή στο αλάτι: Τσιπούρα, λαβράκι, μηλοκόπι, φαγκρί, συναγρίδα ή και σαργό το  λευκό ‘’two gether’’, από την σειρά 2 ποικιλίες , 2 οινολόγοι, είναι ο τέλειος συνδυασμός. Ένα εντυπωσιακό λευκό κρασί, υψηλής αισθητικής ,από ένα μοναδικό χαρμάνι, Ασύρτικου & Viognier και την ιδιαίτερη οινοποίηση των δύο οινολόγων ,που συνδυάζει 50% ζύμωση σε δεξαμενή & 50%, ωρίμανση σε 500-άρα βαρέλια ακακίας.  Τιμή φιάλης : 11,5€  10€

Τα λιπαρά ψάρια: Φιλέτο σολομού, παλαμίδα, τόνος, εάν είναι ψητά, θα προτείναμε το ‘’kymata’’/ Sauvignon Blanc βαρέλι. Ένα κρασί υψηλής αισθητικής, απίθανα φινετσάτο! Στην Ελληνική fume version που συνδυάζει αρώματα λουλουδιών, ζουμερό φρούτο με νότες βαρελιού & δροσιστική οξύτητα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.  Τιμή φιάλης : 11,5€ 8,5€. Εάν όμως θα προτιμήσετε το ψάρι σας μαγειρεμένο με ντομάτα θα προτείναμε το ροζέ ‘’two gether’’/ Syrah-Cabernet Sauvignon. Ένα φινετσάτο, κομψό και απολαυστικό ροζέ κρασί φαγητού, ικανό να συνοδέψει σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα.  Τιμή φιάλης :  9,2€ 8,0€.

έναρξις-μαλαγουζιά (αριστερά), twogether λευκό (δεξιά)
kymata barel λευκό (αριστερά), twogether ροζέ (κέντρο), kymata κόκκινο (δεξιά).

Κόκκινο κρασί και ψάρι: Ο βασικός λόγος που το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι είναι οι τανίνες. Αυτή η μαγική χημική ένωση που λατρεύει την πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος δυστυχώς «τσακώνεται» με αυτή του ψαριού βγάζοντας μεταλλική γεύση και μια δυσάρεστη ψαρίλα! Αν όμως έχουμε σαρκώδη ψάρια όπως τόνο, σολομό, φιλέτο ξιφία, ροφό μαγειρεμένο πλακί στο φούρνο ή γιαχνί, γριβάδι γιαχνί στο φούρνο (συνταγή της δυτικής Μακεδονίας) μπορούμε να τα συνδυάσουμε με kymata  red / Syrah – Merlot. Το κόκκινο κρασί που θα λατρέψεις μιας και τα έχει όλα. Πλούσιο, μαλακό με βελούδινες και πολύ απαλές τανίνες, γεμάτο και φρουτώδες με αρώματα μαύρων & κόκκινων φρούτων σε εξαιρετική τιμή. Ένα καθημερινό, ευχάριστο και απολαυστικό κρασί, που σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει ακόμα και σε ένα γιορτινό τραπέζι. 

Τιμή φιάλης : 9,5€  7,5€

Θυμηθείτε όμως… “Το κρασί που ταιριάζει σε ένα πιάτο είναι το κρασί που σας αρέσει!”