EURO 2021 με Wine Therapy δηλαδή Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με καλό κρασί. 

Σίγουρα το EURO αποτελεί την απόλυτη “δικαιολογία” για να μαζευτούν ποδοσφαιρόφιλοι και μη μπροστά στην τηλεόραση με την παρέα τους για να δουν καλό ποδόσφαιρο, να παραγγείλουν φαγητό, ίσως να ψήσουν ή και να μαγειρέψουν, και φυσικά να πιούν αλκοόλ. Τα στοιχήματα, οι ποδοσφαιρικές αναλύσεις και το delivery πάνε σύννεφο!!! Μπορεί το μυαλό μας να πάει στις μπύρες σαν το ιδανικό ποτό για ποδόσφαιρο, αλλά πόσο μπύρα να πιει κανείς… Με απούσα, για ακόμη μία φορά, την ”επίσημη αγαπημένη” Εθνική Ελλάδος και χωρίς ποδοσφαιρικές & γευστικές “αγκυλώσεις” & φανατισμούς, θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι ο αστικός μύθος (“η πίτσα, τα σουβλάκια, οι μακαρονάδες, τα Burgers & τα Hot dogs ταιριάζουν μόνον με την μπύρα & την cola”) δεν ισχύει.

Ασφαλώς και το κρασί ταιριάζει με την πίτσα και τα σουβλάκια, όπως ταιριάζει και με όλα τα σνακς, τα μεζεδάκια, το “γρήγορο” φαγητό της παρέας και ιδιαίτερα με τα τυριά τα αλλαντικά.

Γιατί όμως ταιριάζει η πίτσα με το κρασί;

Γιατί η οξύτητα του κρασιού είναι το “αντίδοτο” στην λιπαρότητα της πίτσας. Αλλά και επειδή υπάρχει ασφαλώς ένα κρασί για κάθε μια από τις -χιλιάδες πια- γεύσεις κάθε πίτσας. Το κρασί που ταιριάζει σχεδόν με κάθε πίτσα (ζύμη κατά προτίμηση λεπτή, σάλτσα ντομάτας, τυριά & αλλαντικά ) είναι το ροζέ. Από εκεί και πέρα σε κάθε πίτσα έχουμε κάποιο συστατικό που αποτελεί τον “γευστικό καταλύτη”: 

  • Τα καπνιστά αλλαντικά ή τυριά ταιριάζουν απόλυτα με ένα ”βαρελάτο” αλλά όχι πολύ τανικό κόκκινο από Syrah ή & Cabernet Sauvignon ή ακόμη και με ένα ”fume” όπως τα “kymata”/ Sauvignon Blanc βαρέλι 2018
  • Η πίτσα με πολλά αρωματικά, όπως βασιλικό, ζητά μια Μαλαγουζιά: “έναρξις”/ Μαλαγουζιά.  Μια Μαλαγουζιά όνειρο, γεμάτη νάζι, δροσιστική και φρουτένια  από την ποικιλία σταρ του Ελληνικού Αμπελώνα  και με διακρίσεις από την πρώτη  σοδειά της. Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη –ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  • Πίτσα με pepperoni: Προτιμήστε ‘’kymata’’ / Cabernet Sauvignon 2016. Ένα εντυπωσιακό Cabernet Sauvignon βαθύχρωμο, σαρκώδες, πυκνό & πιπεράτο, με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριες τανίνες, φρουτένια αρώματα και ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα διά χειρός Θωμά Κοντοπού, παλαιωμένο για 12μήνες σε νέα Γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων, έτοιμο να το ανοίξεις τώρα.  Π.Γ.Ε- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας. Η οξύτητα του κρασιού θα σταθεί όμορφα δίπλα στο pepperoni, ενώ οι μέτριες τανίνες δεν θα δώσουν έντονη μεταλλική γεύση στην σάλτσα ντομάτας.
  • Πίτσα αλλαντικών: Λουκάνικα, σουτζούκι, pepperoni, ζαμπόν, καπνιστή μπριζόλα και ότι άλλο αλλαντικό έχετε κατά νου θα συνδυαστεί όμορφα με ένα κόκκινο με μέτριες + τανίνες, μέτρια οξύτητα και φρουτώδη αρώματα. “two-gether” / Syrah – Cabernet Sauvignon  2016 / 2 ποικιλίες – 2 οινολόγοι. Η απόλυτη ισορροπία φρούτου, οξύτητας, βαρελιού με βελούδινη και διαρκή επίγευση. Ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί παλαιωμένο για 18 μήνες σε νέα Γαλλικά βαρέλια, που δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Π.Γ.Ε-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας.
  • Πίτσα vegetarian: Συνήθη υλικά η πιπεριά, η ελιά, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια που μαζί με την σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο τυρί θα συνδυαστούν άψογα με ένα τραγανό & αρωματικό λευκό “kymata” / Μαλαγουζιά – Αθήρι 2019, αλλά και ένα ξηρό ροζέ, “kymata” Syrah 2020.
  • Πίτσα margarita: Η πίτσα που έχει μόνο διάφορα τυριά και ντομάτα, αλλά και μια πίτσα καρμπονάρα με βασικό αλλαντικό το μπέικον, θα συνδυαστούν άψογα με ένα τραγανό  λευκό “two-gether”/  Assyrtiko-Viognier 2019 / 2 ποικιλίες –  2 οινολόγοι. Ένα κρασί υψηλής αισθητικής. Ένα εντυπωσιακό λευκό κρασί από ένα μοναδικό χαρμάνι, Ασύρτικου & Viognier, και την ιδιαίτερη οινοποίηση των δύο οινολόγων που συνδυάζει ζύμωση σε δεξαμενή & ωρίμανση σε 500-άρα βαρέλια ακακίας. Π.Γ.Ε -ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την ιδιάζουσα γεύση οι επιλογές είναι άπειρες και οι δοκιμές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.